Om

Några begrepp

Energi är effekten multiplicerat med tiden. Effekt räknas i watt (W). Tiden räknas i timmar (h). En apparat som drar 1000 watt (t.ex en spisplatta) i en timme har gjort av med tusen wattimmar (1000 watt * 1 timme), alltså en kilowattimme (1 kWh). Våra elmätare visar hur många kWh vi gjort av med. Genom att läsa av sin elmätare kan man alltså skaffa sig en uppfattning om hur stor elräkning man kommer att få.


En traditionell glödlampa är ofta på 60 watt, den gör alltså av med 60 Wh på en timme, den kan alltså lysa i 1000/60=16,7 timmar för att förbruka 1 kWh.


Uppvärmningen i våra hus gör av med så mycket energi att man i stället talar om megawattimmar (MWh), en megawattimme är en miljon wattimmar. Vattenfall har gissat sig till en förbrukning på 25 MWh för en villa i området, det är sannolikt alldeles för högt räknat.


Precis som med vattenförbrukningen så är förbruknigen av el och fjärrvärme väldigt individuell. Fler personer i hushållet gör att man exempelvis tvättar oftare och lagar mer mat. Fler personer som värmer upp huset gör å andra sidan att uppvärmningskostnaden kan bli något lägre.

Kontakt

styrelsen@kiseln.se


Ordförande:       Niclas     (Kiselv. 24)

Ledamot:           Petra      (Rubinv. 19)

Kassör:              Jonas     (Kiselv. 10)

Ledamot:           Fredrik   (Rubinv. 5)

Ledamot:           Lisa       (Kiselvägen 6)

Kiseln samfällighetsförening

Om Kiseln

Föreningen består av totalt 34 hushåll. Stamfastighetens beteckning är Berthåga 51:1. Föreningens organisationsnummer är 717909-8798.


Ordförande är Niklas Nordén som bor på Kiselvägen 24. Övriga styrelsemedlemmar står listade nedan.


Om det är något du tycker att vi borde ta upp på ett styrelsemöte så går det bra att lämna ett brev till någon i styrelsen eller prata med någon av oss.

Praktisk information

Det är ganska trångt på vår "gårdsgata", om någon parkerar där blir det svårt för andra att ta sig fram.

Det går att parkera vid Stenhagens IP, vid Fyris Park och vid Maxi om det inte finns utrymme på Kiselvägen, Rubinvägen eller Naturstensvägen. Tänk på att det inte är tillåtet att parkera på vändplatsen på Rubinvägen.


Vi har två soprum, ett med ingång från Kiselvägen och ett med ingång från Rubinvägen. För närvarande sorterar vi brännbart och kompost.

Behållare för tidningar, glas, plåt, pappersförpackningar och småbatterier finns vid ICA Maxi. Motsvarande finns även vid ICA Väst i Flogsta.

Närmaste större anläggning för sortering av trädgårdsavfall, grovsopor, lysrör, glödlampor, färgrester och liknande finns i Librobäck.

Sedan en tid tillbaka har vi fjärravlästa elmätare, det innebär att elen blir avläst så ofta elleverantören önskar. Förhoppningsvis leder det till mer korrekta fakturor och att ingen får några större överraskningar när räkningen kommer.

Vi har en del gemensam elförbrukning, exempelvis gatlyktorna och belysningen i soprummen. Denna förbrukning mäts separat och betalas av samfälligheten.

Förhoppningsvis kan vi komma med lite generella tips om elförbrukning och liknande.

Efter att köpt en energimätare på Clas Ohlson så håller jag nu på att mäta diverse energiförbrukning för att kunna ge lite tips om vad som drar ström i hushållet. /Jonas


Eftersom Vattenfall har monopol på fjärrvärmen är det lika bra att göra det bästa av situationen. Läs av mätaren och rapportera in mätarställningen på vattenfall.se. På så sätt får man mer rättvisande räkningar.

Det Vattenfall vill veta är dels avläsningen i MWh (megawattimmar) och dels antalet kubikmeter som förbrukats. När man inte har rört mätaren på ett tag visar den antalet MWh på displayen. Med ett tryck på knappen så visas antalet förbrukade kubikmeter. Det är dessa värden som styr fakturan från Vattenfall.

Trycker man vidare visas i tur och ordning antal timmar mätaren varit igång, temperatur på inkommande vatten, temperatur på returvattnet, temperaturskillnaden mellan inkommande vatten och returvatten. Det finns några värden till, återkommer med mer info om dom.

Telefon till Vattenfall: 020-36 00 36

Alla hushåll ska ha fått en broschyr med titeln "Tips och rekommendationer angående din fjärrvärmeväxlare". I den finns en hel del information om de möjligheter som finns för att justera temperaturen inomhus till en lämplig nivå.

Som en del säkert märkt så blir det väldigt varmt i fjärrvärmeskåpet. Det verkar hjälpa en hel del att isolera rören med skumplaströr, det finns att köpa på exempelvis Bauhaus. Köp rätt dimension bara, det är bra om den når runt hela röret, det gör inte deras smalaste variant.








Tryckmätaren på bilden mäter trycket i värmesystemet. Trycket ska vara omkring en bar men kan variera lite upp och ner. Om det är för lågt måste man fylla på vatten i systemet, är det för högt finns det i värsta fall en säkerhetsventil som löser t.


















Före isolering


















Efter isolering


Föreningen får vattenräkning en gång om året. Efter avläsning fördelas kostnaden efter den förbrukning varje medlem haft. Skiljer sig den gemensamma förbrukningen från summan av hushållens förbrukning fördelas skillnaden lika mellan medlemarna.

På bilden ovan ser du en vattenmätare. De stora siffrorna visar det antal hela kubikmeter vatten som förbrukats. De mindre pilarna visar delar av kubikmeter. Den här mätaren visar 132,9384 kubikmeter (och lite lite till). Det svarta hjulet med blanka streck snurrar när det går vatten genom mätaren.

Enligt Uppsala kommuns webbplats kostar en kubikmeter vatten cirka 25,70 kronor. Där står också att en familj med två vuxna och två barn förbrukar ungefär 150 kubikmeter vatten på ett år.

Den egna vattenförbrukningen ska rapporteras in till vår fastighetsförvaltare Mediator varje kvartal, se kalendern på medlemssidorna för mer information.



Här är färgsättningen på husen enligt papper från Jernbron Arkitektkontor daterat 2005-03-04, tyvärr skriver de inget om vilken typ av färg det är.


Huvudbyggnad, hustyp 1, villa


Tvåvåningsdel; stående och liggande panel, fönster- och dörromfattningar, takfötter, vindskivor med mera

NCS S 1002-Y50R (ljus varmgrå)


Envåningsdel inkl parti vid huvudentré; liggande panel, fönster- och dörromfattningar, takfötter, träräcke altan med mera

NCS S 1502-G (ljus grå)


Huvudbyggand, hustyp 2, parhus


Stående och liggande panel, fönster- och dörromfattningar, takfötter, vindskivor med mera

NCS S 2005-Y50R (varmgrå)


Carportar, förråd

Stående och liggande panel, fönster- och dörromfattningar, takfötter, vindskivor med mera

NCS S 1502-G (ljus grå)


Fönster, samtliga

NCS S 2040-Y20R (ockra)


Dörrar, samtliga

NCS S 4010-G30Y (olivgrön)


Plåtdetaljer, vindskivor, fönster- och dörrbleck, hängrännor, stuprör med mera

Förzinkat eller liknande omålat utförande typ alu-zink eller likvärdigt.


NCS-färgerna blandas i allmänhet på beställning i butiken, exempelvis Uppsala färg. Minsta burk man kan köpa där är en liter. Om man vill provmåla något finns det mindre burkar med lasyrfärg att köpa.

Copyright © All Rights Reserved